NyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Eldningsförbudet upphör den första maj

Eldningsförbudet i Östergötlands län upphävs fredagen den första maj klockan 12.00, uppger Länsstyrelsen.Brandrisken har minskat eftersom Östergötlands län de senaste dagarna har fått regn och svalare temperaturer. Bedömningen att häva eldningsförbudet är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets kommuner och räddningstjänster.Det är dock fortfarande torrt i markerna på vissa håll i länet och eventuell eldning ska ske på ett säkert sätt. Det är viktigt att vara mycket försiktig och ha tillgång till vatten att släcka med. All eldning sker på eget ansvar, skriver Länsstyrelsen i pressmeddelandet.Minska risken för brand genom att:
  • Aldrig slänga glödande cigarettfimpar på marken.
  • Använd en fast eldstad, gasolgrill eller trädgårdsgrill på ben om du tänker grilla eller elda. Var mycket försiktig med engångsgrillar.
  • Använda appen Brandrisk Ute eller ta del av brandriskprognoserna från SMHI för att hålla koll på brandrisken i skog och mark.
Larma 112 direkt om du upptäcker en brand i skog och mark, och meddela position för branden.

Relaterade artiklar

Back to top button