KulturNorrköpingNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Nu fortsätter arbetet med Femöresbron

Förvaltningsrätten fastslår att det finns särskilda skäl till att flytta Brovaktarstugan vid Motala ström. Det skriver Norrköpings kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.
Bild från Norrköpings kommun.
Länsstyrelsen har tidigare sagt nej till att flytta stugan. Ett beslut som tekniska nämnden i Norrköping överklagat. Nu fastslår förvaltningsrätten att det finns särskilda skäl att flytta stugan. Beslutet innebär att arbetet med Femöresbron nu kan fortsätta.Förvaltningsrätten har i sin dom sammantaget bedömt att en ny bro anpassad till dagens krav avseende tillgänglighet, säkerhet samt kopplingen till brovaktarstugan väger tyngre än att behålla de kulturhistoriska värdena helt intakta. De menar därmed att det finns särskilda skäl till att flytta stugan.
Bild från Norrköpings kommun.
– Flytten behöver naturligtvis ske med stor försiktighet och hänsyn, men vi ser det som väldigt positivt att vi nu kan komma vidare i processen och få en bro på plats så snart som möjligt, säger Karin Jonsson (C ), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.Projektet fortgår nu med en ansökan om vattendom i enlighet med de krav som finns vid byggnation av nya broar över större vattendrag, samt med att detaljprojektera lösningen.Om tidplanen håller som beräknat kan en ny bro vara på plats under sommaren 2022, skriver kommunen i pressmeddelandet.
Norrköping: Femöresbron har flyttats

Relaterade artiklar

Back to top button