-0.6 C
Norrköping
tisdag, mars 2, 2021

Regional aktion för biobränslen

Region Östergötland, sju östgötska kommuner samt ett antal offentliga och privata organisationer och företag i länet kräver nu att regeringen meddelar EU-kommissionen att Sverige även i fortsättningen kommer att subventionera ”grödobaserade drivmedel”, benämns i EU-sammanhang som livsmedelsbaserade. Ökar trycket Region Östergötland ökar nu trycket för att Sverige ska fortsätta subventionera grödobaserade biodrivmedel. I ett brev till regeringen trycker företrädarna för regionen, tillsammans med flera östgötska offentliga och privata aktörer, att biodrivmedlen är oerhört viktiga för att kunna fasa ut de fossila bränslena. Bakgrunden till de östgötska aktörernas agerande är att EU ” i all sin visdom” har föreslagit att statligt stöd för grödobaserade biobränslen ska tas bort 2020. – Vi uppskattar regeringens arbete i frågan och vet att de varit tydliga mot EU-kommissionen. Nu anser vi att regeringen måste löpa linan ut och sätta hårt mot hårt. Ett sätt att göra det vore att anmäla till EU-kommissionen att Sverige avser att fortsätta subventionera biodrivmedel redan innan det nya ramverket är beslutat. Sverige har andra förutsättningar och kan på ett hållbart sätt bidra till klimatomställningen genom grödobaserade drivmedel, säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland i ett pressmeddelande. Klimatmålen i Östergötland Östergötland har många framgångsrika företag i biodrivmedelssektorn, en stark jordbrukssektor och många företag, kommuner och organisationer med ambitiösa klimatmål. Region Östergötland har till exempel ett mål om att vara klimatneutrala 2020. – Östergötlands samlade aktörer är eniga. För att klara våra ambitiösa klimatmål krävs en ökad produktion och en långsiktigt säkrad tillgång på biodrivmedel, och att nuvarande förnybara bränslealternativ fortsatt kan användas, menar Julie Tran.

Händer det något där du är? Har du bilder eller tips? Hör av dig!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, YouTube eller Instagram. Eller klicka här för att se alla sätt att följa oss på.

RELATERADE ARTIKLAR

På tisdagskvällen larmades räddningstjänsten om röklukt i ett flerfamiljshus på Bäckgatan i Norrköping. Larmet inkom...
Klockan 05.00 fick polisen samtal om att ett inbrottslarm hade utlöst i en livsmedelsbutik...
Vid halv tre-tiden på måndagsnatten larmades räddningstjänsten till Kofferdigatan i Norrköping. En inringare såg hur...

VÄDRET I NORRKÖPING

Norrköping
klar himmel
-0.6 ° C
0 °
-1 °
86 %
1.9kmh
0 %
ons
5 °
tor
3 °
fre
2 °
lör
5 °
sön
1 °