NorrköpingNyheterÖstergötlandStörningar & Samhällsnyheter

Norrköping: Explosionsrisk på Händelö – stora avspärrningar

Det var klockan 12.25 på onsdagen som SOS larmades om en överhettad container innehållande akrylsyra på Ramshällsvägen i Norrköping.

Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen. Man bedömde att det fanns hög risk för explosion. Företag i närheten utrymdes och ett stort område spärrades av. Riskavståndet är 800 meter vid en explosion. Vid 13.15-tiden meddelades att en kylslinga monterats på containern. Prognosen för är för närvarande 24 timmar, uppger räddningstjänsten.

På uppdrag av räddningsledaren har polisen stängt av trafiken på Hanholmsvägen vid Händelöbron och vid Västra Bravikenvägen norrifrån till Händelö. Polisen uppmanar allmänheten att undvika all trafik till Händelö. Avstängningen gäller inte behörig trafik till oljehamnen eller Pampushamnen.

Uppdatering
Under onsdagskvällen steg temperaturen i containern igen och risken för explosion bedömdes vara så pass stor att räddningstjänstens personal tvingades retirera från området. Klockan 21.24 utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten i Norrköping: En tank med akrylsyra på Händelö är överhettad och explosionsrisk råder. Personer som vistas inom 800 m från DOW på Ramshällsvägen ska omgående lämna Händelö. Boende på Grymön uppmanas gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation samt lyssna på Sveriges Radio P4.

Vid midnatt meddelade räddningstjänsten att inriktningen var att tömma tanken med akrylsyra. Hela Händelö är avspärrat och personer som befinner sig på Händelö uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Vidare uppmanas personer som befinner sig på Grymön/Granudden att stanna inomhus och inte försöka lämna Händelö då vägen från Grymön/Granudden passerar genom det omedelbara riskområdet. Personer som arbetar på Händelöverket kan ta sig till och från sina jobb via Kardonbron och Oceangatan.

Klockan 01.30 påbörjades tömning av tanken. Det ämne som kommer ut har en stark lukt som kan kännas i området. Utanför avspärrningarna finns dock inga hälsorisker.

Strax före klockan fyra kunde man blåsa faran över och räddningstjänsten meddelade att det inte längre förelåg någon risk för explosion.

Relaterade artiklar

Back to top button