NorrköpingNyheterÖstergötland

Norrköping: Utländska oseriösa hantverkare vildcampar på Himmelstalund

Strax efter klockan 20 på onsdagskvällen fick polisen samtal om att två bosättningar upprättats på Himmelstalundsområdet i Norrköping.

Flera polispatruller begav sig till området och kunde där konstatera att utländska kringresande hantverkare, ofta kallade irländska asfaltsläggare, slagit läger på två olika platser. Man har kontrollerat en del personer och fordon, ett fall av brott mot terrängkörningslagen har utretts.

– Ärendet med så kallade vildcampare på Himmelstalund har varit ett återkommande problem med bland annat ordningsstörningar och nedskräpning, uppger Fredrik Kliman, polisens presstalesman i Östergötland. De nya ordningsföreskrifter som ska göra gällande att camping inte är tillåtet i området träder i kraft först den 1:a juli 2016, vilket försvårar avhysning.

Polisen har också under kvällen samverkat med Norrköpings kommuns säkerhetsavdelning för att få klarhet i vilka lokala ordningsföreskrifter som går att tillämpa i ärendet. Man kommer att ha ökad närvaro i området för att agera mot eventuella ordningsstörningar och andra brott.

De som anlitar de oseriösa hantverkarna riskerar, förutom att bli lurad och hotad, även att själva begå brott. Hantverkarna saknar i många fall F-skattsedel vilket kan drabba de som anlitar dem, hårt. Skatteverket kan, av kunden, utkräva betalningsansvar för sociala avgifter. Polisen uppger också att det runt omkring den kringresande verksamheten även begås andra former av brott, till exempel stölder och illegal dumpning av avfall.


Så undviker du oseriösa hantverkare

  • Kontrollera alltid om F-skattsedel finns via Skatteverket eller t.ex. allabolag.se
  • Ta in offerter från olika lokala företag. Genom det lokala företaget finns också möjlighet att göra reklamationer vid felaktigheter.
  • Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.
  • Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa hantverkare så undvik dialog. Säg nej tack och stäng dörren.
  • Ring polisen om du misstänker att du blivit kontaktad av oseriösa hantverkare och att det handlar om brottslig verksamhet.

Källa: Polisen

 

Relaterade artiklar

Back to top button