NorrköpingNyheterÖstergötland

Norrköping: Oseriösa hantverkare har slagit läger på Himmelstalund

Ett säkert vårtecken är när de utländska så kallade asfaltsläggarna börjar dyka upp med sina bilar från Irland eller Storbritannien.

De oseriösa kringresande hantverkarna erbjuder fastighetsägare undermåliga arbeten som kan bli mycket kostsamma. De reser runt främst runt i villaområden och raggar jobb genom att erbjuda bland annat asfaltsläggning, stensättning och taktvätt. Inte helt sällan med en aggressiv försäljningsmetod.

Polisen går ofta ut och varnar för den oseriösa verksamheten. Nej, nej och åter nej är inställningen som rekommenderas. Det finns fall där arbeten utförts med mycket låg kvalité och när kunden sedan anmärkt på detta har de blivit hotade.

I tisdags fick polisen i Östergötland samtal från en villaägare i Boxholm som råkat ut för bedragare. Hon hade fått besök av personer som erbjöd sig att tvätta hustaket samt putsa fönstren för 5000 kronor. När de kom ner från taket uppgav de för husägaren att taket också behövde lagas. Personerna kom dock aldrig åter och kvinnan tog hjälp av en annan hantverkare som besiktigade taket. Han kunde inte hitta några skador som behöver åtgärdas. Han har också tittat på den kvarlämnade utrustningen och bedömt att den inte går att använda till varken takrengöring, fönsterputsning eller takreparation.

I onsdags larmades polisen i Stockholm till en äldre man som anmält att engelsktalande personer börjat lägga om taket på hans hus mot hans vilja. De började utan hans medgivande och mannen, som ej kan engelska, varken kunde eller vågade hindra männen. De båda männen greps misstänkta för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande. Ungefär samtidigt larmades man till ett annat ärende där flera män skadat en villa för att få arbete. Det var en äldre kvinna som anmälde att hon under två dagar haft besök av ett flertal utländska män som försökt att få göra arbeten på fastigheten. En av männen rev ner en vindskiva från huset.

De som anlitar de oseriösa hantverkarna riskerar, förutom att bli lurad och hotad, även att själva begå brott. Hantverkarna saknar i många fall F-skattsedel vilket kan drabba de som anlitar dem, hårt. Skatteverket kan, av kunden, utkräva betalningsansvar för sociala avgifter.

På Himmelstalund i Norrköping har man på kommunens parkering sedan några dagar slagit upp ett läger. Ett större antal husvagnar och fordon finns på platsen och på kvällar och nätter används cykel- och gångbanor för bilkörning över Motala ström. Egna elverk förser camparna med ström. Tidigare har man bott på Himmelstalunds camping, men efter att bland annat ha dumpat skräp i strömmen är de inte längre välkomna på campingen.

Polisen uppger också att det runt omkring den kringresande verksamheten även begås andra former av brott. Till exempel stölder och illegal dumpning av avfall.


FAKTA

Så undviker du oseriösa hantverkare

  • Kontrollera alltid om F-skattsedel finns via Skatteverket eller t.ex. allabolag.se
  • Ta in offerter från olika lokala företag. Genom det lokala företaget finns också möjlighet att göra reklamationer vid felaktigheter.
  • Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.
  • Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa hantverkare så undvik dialog. Säg nej tack och stäng dörren.
  • Ring polisen om du misstänker att du blivit kontaktad av oseriösa hantverkare och att det handlar om brottslig verksamhet.

Källa: Polisen

Relaterade artiklar

Back to top button